“Holistisch”, wat is dat eigenlijk?
Wat ik doe als kindertherapeut daar kan men zich nog wel enigszins iets bij voorstellen. Maar wat is holistisch kindertherapeut nou eigenlijk? Ik merk vaak dat het men het vrijwel meteen associeert met iets zweverigs. Dat is echter helemaal niet het geval.  

Hieronder neem ik je mee in mijn wereld en visie van holistisch werken;

Wat is “holisme”?
Allereerst een belangrijke basis om te weten, namelijk de achtergrond van het begrip “holistisch”, wat betekent dit? Het woord holistisch komt van het woord “holisme”. Holisme komt van het Griekse woord ‘holos’, dat ‘geheel’ betekent. De holistische theorie is een visie op het leven die de mens als geheel beschouwt.

Binnen het holistisch werken kijk ik naar het kind in het geheel. Zowel op cognitief, lichamelijk, emotioneel en energetisch niveau. Waarom? Omdat alles invloed heeft op elkaar. Dat betekent dat wanneer er op één laag disbalans is, dit invloed heeft op de rest van de lagen. Een fysieke klacht hoeft bijvoorbeeld geen lichamelijk oorzaak te hebben, maar kan ook een uiting zijn van emotionele disbalans.

Wanneer ik met gezinnen werk, doe ik dit dus door holistisch te kijken naar zowel het kind, de ouders, als het systeem eromheen. Het systeem (de mensen) om het kind heen hebben namelijk invloed op het kind.

Hoe doe ik dit dan?
Allereerst luister ik uiteraard naar de hulpvraag van een kind en/of een ouder. Op welk niveau bevindt deze klacht zich?

Fysiek Hoe reageert het lichaam op gedachtes, emoties en energetische disbalans? Hoe zit het met voeding, slaap en beweging? Een belangrijke kanttekening hierbij is dat een medische oorzaak uitgesloten moet zijn voordat ik hiermee met het kind of de ouder aan de slag ga.

Energetisch Hoe is de energiehuishouding? Wat is de reactie op prikkels van buitenaf? Loopt het kind ergens op leeg? Heeft het last van overnemen van gevoelens van anderen?

Cognitief/mentaal Welke gedachten, overtuigingen en cognitieve processen spelen er bij een kind (en een ouder)?

Emotioneel Welke emotionele ervaringen en gevoelens spelen een rol bij een kind (en een ouder)?

ALLE NIVEAUS HEBBEN INVLOED OP ELKAAR.

Voel jij je onzeker, dan kun jij hier buikpijn van krijgen. Je kunt hier ook op ‘leeglopen’ waardoor je hartstikke moe wordt. Maar ook je mindset heeft hier weer invloed op; Hoe denk je over jezelf? Welke overtuigingen belemmeren of helpen juist?

Is er disbalans op één onderdeel, dan heeft dit invloed op alle andere onderdelen. Je raakt erdoor uit balans en kunt klachten ervaren.

We gaan dus niet werken op één vlak, want dan is het wachten tot er zich nieuwe of andere klachten voordoen. Ik ga samen met ouders en het kind op zoek naar de kern. Wat gebeurt er nou eigenlijk, waardoor jij deze hulpvraag hebt of deze klachten ervaart? En pas zodra we dat helder hebben, kunnen we ook gericht gaan werken aan de dieperliggende kern van de hulpvraag.

De kracht van het holistisch werken ligt in het vermogen om kinderen (en hun ouders) te zien en te behandelen als unieke individuen met hun eigen specifieke behoeften en uitdagingen. Door naar het hele kind te kijken, kunnen we diepere en duurzamere veranderingen teweegbrengen.

Holistisch werken is dus helemaal niet zweverig of vaag; het geeft aan dat er wordt gekeken naar meer dan alleen de symptomen.  

Heb je vragen of wil je meer weten over holistische kindertherapie?
Neem gerust contact met me op.

Lieve groetjes,
Marieke